4 soorten witte asperges!

Wist jij dit al?

Op maandag 20 april 2020 is de officiële opening van het aspergeseizoen. Onze teler Verhoeven Asperges heeft al op 29 februari heerlijke Hollandse asperges uit de verwarmde bedden. Dit is al erg dichtbij, wat betekent dat onderstaande informatie niet mag ontbreken.

Vier soorten witte asperges

1. Normale witte asperge

Voordat je de normale asperges gaat koken is het belangrijk om een aantal punten te weten. De groeifase van een asperge heeft namelijk veel invloed op de smaak van de asperge.

 

Groeifase

Een asperge heft een aantal dagen nodig om te ontwaken, dit gebeurt wanneer de grondtemperatuur boven de 10 graden is. Wanneer de grondtemperatuur eenmaal boven de 16 graden is begint de asperge te groeien. Voor de smaak van de asperge is het dan ideaal wanneer de asperge binnen 2 à 3 dagen groeit.

 

De groei duurt korter dan twee dagen

Wanneer een asperge korter dan twee dagen groeit is de temperatuur te warm, waardoor de smaak waterig wordt. Ook kan de asperge nu makkelijker scheuren of breken. Wees altijd voorzichtig met de asperges en behandel ze met beleid!

 

De groei duurt precies twee dagen

Een asperge die in twee dagen groeit? Perfect! De smaak is hierdoor precies goed!

 

De groei duurt langer dan twee dagen

Duurt de groei van een asperge langer dan dagen? Dan is de temperatuur nog te koud. Hierdoor zal de smaak van de asperges bitter zijn!

 

Eerst proeven!

Proef de asperge altijd voordat je hem gaat koken. Snijd een klein stukje van de onder af en proef wat de smaak is. Smaakt de asperge bitter?  Voeg dan een klein suikerklontje toe bij het koken!

2. Scheef gegroeide asperge

Wanneer de grond van het aspergebed los is, groeit een asperge vaak scheef. De asperge heeft hier nu namelijk de ruimte voor. De smaak is er niet minder om!

 

“Het lelijke uiterlijk van de asperge maakt de smaak niet slechter”
Verhoeven_(3)

3. Asperge met een paarse kop

Deze asperge wordt vaak afgekeurd en dat is eigenlijk echt ontzettend jammer! Waarom? Wanneer een asperge een paarse kop heeft, heeft hij precies de juiste warmte gehad. De asperge is zo perfect van smaak en heerlijk zoet.

4. Asperge met een losse kop

Wanneer een aspergeplant nog erg jong is, is deze vaak erg onstuimig. Hierdoor krijgt de asperge een losse kop. Hier is niks mis mee en ziet er zelfs heel sierlijk uit.