Alles wat je moet weten over zoete aardappel!

De naam zegt het eigenlijk al, deze oranje aardappel heeft namelijk een heerlijke zoete smaak. De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen). Waarschijnlijk herken je de zoete aardappel door zijn oranje kleur, maar wist je dat er ook een paarse en witte zoete aardappel bestaat?

Is zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel?

Vaak hoor je dat de zoete aardappel veel gezonder is dan een gewone aardappel. Maar is dit daadwerkelijk wel zo? Ondanks de minimale verschillen met een gewone aardappel, kan gezegd worden dat de zoete aardappel inderdaad gezonder is! Dit heeft voornamelijk te maken met de vitamines en mineralen die de bataat bevat! In de zoete aardappel zit namelijk veel meer vitamine C, natrium, calcium en magnesium. Daarbij ligt de glycerine index lager dan die van een gewone aardappel (maar ligt nog steeds niet heel laag), waardoor de bloedsuikerspiegel dus minder snel stijgt.

Verder blijkt uit de voedingstabel dat er nog best veel koolhydraten in bataat zitten. Hierdoor is vaak kritiek over of de zoete aardappel wel echt gezonder is dan een normale aardappel. Deze kritiek is onterecht, aangezien een zoete aardappel complexe koolhydraten bevat. Hierdoor verwerkt onze spijsvertering ze langzamer, waardoor de glucose minder snel in ons bloed komt. Deze langzame verwerking heeft te maken met dat naast koolhydraten ook veel vitamines, mineralen en voedingsvezels in de bataat zitten.

Zoete aardappel bereiden

Zoete aardappel kun je op diverse manieren bereiden. Hierdoor kun je met dit prachtige product verschillende uiteenlopende gerechten maken. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Maak er een stamppot van!

Zoete aardappel is echt heerlijk om er een prachtige stamppot van te maken. Zo is een stamppot met broccoli en kip erg lekker. Ook kun je gaan voor een heerlijke combinatie van spinazie, geitenkaas en walnoten. Kook de zoete aardappel eerst 15 minuten en maak er daarna een lekkere stamppot van.

Zoete aardappel soep

Je kunt er ook voor kiezen om een heerlijke zoete aardappel soep te maken. Lekker in combinatie met wortel en pompoen. Ook kun je ervoor kiezen om blokjes mee te laten stoven in de soep.

Zoete aardappel uit de oven

Zoete aardappel uit de oven is echt heerlijk. Zo kun je de zoete aardappel poffen of roosteren. Een zoete aardappel pof je door de schil in te smeren met olie, te bestrooien met zout en peper, in te wikkelen met aluminiumfolie en daarna op 200 graden +/- 45 minuten in de oven te doen. Door een prikker kun je checken of de aardappel goed gaar is van binnen. Wanneer je minder tijd hebt kun je een zoete aardappel ook poffen in de magnetron, met een speciale magnetronschaal (Let op! In de magnetron nooit aluminiumfolie gebruiken).

Zoete aardappel frietjes!

Snijd reepjes van de zoete aardappel, dit kan met of zonder schil. Daarna kun je ze frituren of in de airfryer doen. Ook erg lekker in combinatie met pastinaak en gele wortel frietjes.

Nog een paar extra tips: Zoete aardappel kun je gewoon met schil eten en is zelfs erg lekker! Verder is bataat ook erg goed te combineren met tomaat en kip.